Att hitta en speldator

Oavsett om du är en erfaren gamer eller en nybörjare så finns en del att tänka på när du ska köpa speldator. Bärbar eller stationär? Hur hög prestanda krävs? Och vilka tillbehör behövs?

Idag är utbudet av speldatorer enormt och på nätet kan man välja och vraka i massor av prisklasser. När du ska välja vilken modell som passar dig gäller det att göra research. Sök runt på nätet, jämför olika modeller och prisklasser och läs recensioner för att hitta det som passar dina önskemål bäst. Du måste fundera över hur mycket din speldator får kosta, vad de spel du vill spela kräver och vilka komponenter som är viktiga för dig. Vissa saker är värda att lägga mer pengar på medan andra kanske inte behöver kosta lika mycket. Du behöver också välja mellan en stationär och en bärbar variant. Oftast är den stationära att föredra om du är ute efter en bättre prestanda och vill kunna uppgradera olika delar när du vill.

Vad är vad i en speldator?

Det finns några tekniska specifikationer som du bör ha koll på när du gör din research. Valet av modell beror helt på hur höga krav du har på det datorn ska klara av. Den utan tvekan viktigaste komponenten är grafikkortet, som har störst betydelse för prestandan när du spelar. Ju kraftfullare grafikkort, desto högre upplösning. Nyare spel ställer i regel högre krav på grafikkortets snabbhet. Något annat som är bra att fundera över är processorn, vilket kan liknas vid datorns hjärna. En snabb processor kan starta program snabbare. RAM-minnet lagrar i sin tur information om de program som används, eftersom att spel i regel är rätt krävande har de flesta speldatorer stora RAM-minnen. Sist men inte minst är det viktigt med stort lagringsutrymme om du tänker installera många krävande spel, så snåla inte med detta.

Vilka tillbehör kan man behöva?

Förutom själva speldatorn finns det flera tillbehör som krävs för en komplett spelupplevelse. Givetvis behövs en bra bildskärm som har bra responstid, ger bra färgåtergivning och har bra ljusstyrka. När det kommer till tangentbord föredrar de flesta mekaniska och upplysta sådana. Att investera i en bra och komfortabel gamingstol är även det klokt när man sitter en längre tid, då utsätts kroppen för mindre påfrestning. Andra viktiga tillbehör är till exempel datormus och headset. Förutom att alla dessa tillbehör höjer själva spelupplevelsen kan de även uttrycka en viss stil genom till exempel olika design, material och färg. Vi rekommenderar denna sida: https://www.arsadata.se

15 Mar 2020