De mest innovativa företagen år 2015

 

Boston Consulting Group har tagit fram en rapport med de 50 mest innovativa företagen i världen år 2015.

 

Föga förvånande hittas givetvis giganter såsom Apple, Google, Toyota, Amazon och Microsoft i toppen - men även yngre företag och mindre aktörer på marknaden har fått plats i rapporten. 

 

 

Redan i de första styckena omnämns hur innovation blir allt viktigare för företag i de flesta branscher. Det handlar inte bara om att skapa innovativa produkter och tjänster utan att hitta innovativa arbetssätt och teknologiska plattformar som ökar effektiviteten samt även att systematiskt utforska potentialen hos närliggande marknader.

 

Tesla susar på mot toppen i samma fart som deras sportbilar

 

Tesla motors har rusat fram de senaste åren och nu tagit sig in på tredjeplatsen på listan. I samma takt som deras sportsedaner visar de hur man med innovation kan förändra hur vi tar oss fram i tillvaron. Förutom att det handlar om elbilar ligger de även i framkant när det gäller teknologiska hjälpmedel för att förenkla och göra körningen säkrare såsom autostyrning, automatiskt körfälte och hastighetsanpassning samt automatisk parkeringshjälp.

 

Vi har även kunnat se deras framgångar i Sverige de senaste åren då Tesla har blivit en mycket populär tjänstebil. Det är fler och fler företag som förstår vikten av att tänka på miljön i sin verksamhet. Ett fint exempel på detta från svensk mark är Opus Bilprovning som sedan början av 2016 är ett 100% klimatkompenserat företag.

 

Lean för effektivare processer

 

Begreppet Lean känner nog de flesta till vid det här laget. Denna arbetsfilosofi som ursprungligen utvecklades av Toyota för att göra produktionen effektivare i deras bilfabriker appliceras nu i så gott som alla branscher. Genom att anamma detta tankesätt kan man analysera delar i verksamheten som kan öka hastigheten och minska kostnaderna för produktion - vare sig det handlar om bilar eller om mjukvaruutveckling. Just ökad produktionshastighet är något av det som omnämns som en extremt viktig faktor för innovativa företag idag. Är du inte snabb nog hinner någon annan före.

 

BCGs rapport ger spännande insikter kring hur företag i framkant ser på innovation och hur utvecklingen går framåt just nu. Ladda ner hela rapporten här.

 

 

 

20 Jan 2016