Fastighetssystem för kommunala bostäder

Ett fastighetssystem som sköter alla bitar kring förvaltning och hantering av kommunala bostäder förenklar och ger bättre lönsamhet. En perfekt lösning.

Kommunens ekonomi var inte den bästa man kunde tänka sig. Alla förvaltningar gick på knäna och det fanns inte pengar till att anställa mer personal för att hantera allt som krävdes. I detta läget behövdes det drastiska åtgärder. Lösningar som man inte hade tänkt på förut. Det gällde inte minst bostadsförvaltningen.

Det kommunala bostadsbolaget drogs med en en del egna problem. Saker som behövde göras missades och försenades. En del bitar hamnade helt enkelt mellan stolarna – det var för många underaktörer som anlitades för att det skulle fungera för bostadsbolaget att ha överblick över allt. Att läget var illa märktes inte minst på att det kom in många klagomål från de boende. Det var faktiskt också så illa att det blivit en ond cirkel bestående av färre intressenter för lägenheterna och höjda hyror.

Grannkommunen hade fastighetssystem

Det blev till att snegla på grannkommunen för att se hur de hade lagt upp sin hantering av de kommunala bostäderna. “Fastighetssystem”, blev svaret för den uppringande handläggaren. “Vi har anlitat ett konsultbolag som tar hand om alla bitar som behövs, från köhantering och administration av hyror till hantering av underhåll och förebyggande brandskydd. Allt under samma tak. Det har verkligen förenklat för oss och faktiskt gett oss mycket bättre lönsamhet.”

Tanken var ny och revolutionerande. Att det kunde göras så smidigt – som att lägga ut allt på totalentreprenad. Lösningen på problemen var i sikte!

29 Nov 2022