Innovativ arkitektur präglas av mod

Innovativ arkitektur präglas alltid av mod. En arkitekt och en arkitektbyrå skapar ett projekt tillsammans med beställaren - ett projekt som inte sällan möts av motstånd från omvärlden, men som nästan alltid i samband med färdigställandet blir en succé. Det motstånd som projektet mötte till en början förvandlas till uppmuntrande, uppskattande kommentarer. Innovativ arkitektur kräver mod och styrka. Det är aldrig enkelt att tänka utanför boxen och att skapa något helt nytt.

Det är talande för innovativ arkitektur att det nästan alltid finns ett motstånd. Det gör också att många fina tankar och idéer aldrig testas och där många coola byggnader aldrig blir resta. Många beställare får kalla fötter och i synnerhet gäller detta då det handlar om offentliga byggnader. Varför ta den svåra, jobbiga vägen när det finns en asfalterad, upplyst väg bredvid och ett säkert kort i att välja en byggnad som det redan finns flera tusen av?

Arkitektur handlar om att förändra, men inte bara för förändrandets skull - det handlar lika mycket om att implementera funktion, lägre kostnader och ett högre miljötänk i en byggnad som i att erbjuda någonting som väcker uppmärksamhet. Tror man att innovativ arkitektur per se handlar om att chockera så tror man fel.

 

En arkitekt i Stockholm kan hjälpa dig med innovativ arkitektur

 

Ska du bygga en villa i Stockholm och vill ha ett boende som ligger lite utanför ramarna - både vad gäller design, materialval och exempelvis energilösningar? I så fall är rådet att du kontaktar en arkitekt i Stockholm för att, tillsammans, göra verklighet av dina drömmar. En arkitekt i Stockholm behövs och detta av flera olika skäl. Det handlar dels om att rita upp någonting som faktiskt fungerar i verkligheten. Dels så handlar det även om att rita en villa som även fungerar i en eventuell detaljplan också.

Att få ett godkänt bygglov är naturligtvis det första steget och för att öka chanserna för detta så är en arkitekt idag nästan ett måste - i synnerhet om det gäller mer innovativ arkitektur. En annan viktig del handlar om kostnaden. Du vill bygga så prisvärt som det bara är möjligt - och du vill också bo så billigt som det bara går i framtiden. Sett ur det perspektivet så är en arkitekt en rejäl investering då en sådan är expert på att hitta alternativa lösningar vad gäller material och gällande lösningar för uppvärmning och energi. Kostnaden för arkitekten du anlitar i Stockholm ska ses som en framtida investering.

 

Innovativ arkitektur blir landmärken

 

Det är inte ovanligt att byggnader som står utanför de gängse byggnadsverken förvandlas till landmärken. En stad kan ganska snabbt komma att förknippas med den byggnad som färdigställs och här kan man exempelvis peka på Globen i Stockholm, Turning Torso i Malmö och Operahuset i Sydney. Gemensamma nämnare där - som vid så många andra innovativa byggnader - är att de gått från hatade till älskade, på väldigt kort tid. Friskt vågat, hälften vunnet.

En modig arkitekt kan sätta sin prägel på en hel stad och ett helt land. Gällande detta finns det en arkitekt som verkligen sticker ut och detta i form av Frank Gehry. Googla gärna hans namn, upptäck hans verk och bilda dig en uppfattning. Oavsett om man känner kärlek eller avsky så kommer man att beröras på något sätt. Det garanterar vi.

30 Sep 2021