Städpersonal utsatt under pandemin

I och med den rådande pandemin så har medvetenheten om hygien ökat. Vi tänker på vår personliga hygien, tvättar händerna oftare och håller avstånd till andra. Bra så långt, men när det kommer till städning av hemmet så finns det fortfarande en del som kan förbättras.

 

 

Många känner inte till att virus och bakterier kan överleva allt från timmar till flera dagar på olika ytor. Tvättar du händerna men tar sedan i ett dörrhandtag som inte har rengjorts på länge så är det hela förgäves. Smittan sprids lätt på grund av dåligt städade ytor.

 

Städpersonal en utsatt yrkesgrupp

 

En utsatt yrkesgrupp är just städpersonal som kommer i direktkontakt med våra smutsiga ytor på sjukhus, arbetsplatser och i våra hem. Det är även vanligt att kunderna glömmer att hålla avstånd då man inte är van vid att behöva tänka på detta när man befinner sig i hemmet.

 

Den som driver ett städföretag bör tänka som i vården att det är mycket noga med att använda handskar och i vissa fall kan det vara lämpligt med ansiktsmask och visir, till exempel i städning av offentliga miljöer där många personer rör sig under en dag.

 

Vid städning av hem bör man försöka få till en lösning där städningen kan ske utan att någon är hemma. Likadant för kontors- och butiksstädning så bör den ske utanför ordinarie öppettider. Det kan innebära att arbetsgivaren får betala ut en aning mer OB-tillägg, men å andra sidan så lönar det sig om personalen håller sig frisk.

 

Många har sagt upp sina städtjänster

 

Både av oro för att smittas och på grund av att fler har arbetat hemifrån så har många städföretag haft det lite kämpigt på sistone. Folk har sagt upp sina städtjänster då de ändå har varit hemma och kunnat städa själva. Andra har inte velat släppa in onödiga besök i sina hem för att inte riskera smitta.

 

Kanske bör man istället tänka tvärt om? Att se till att få det ordentligt städat hemma är snarast att se som en smart hygienåtgärd. Här i Sverige har vi inte haft total lockdown som i andra länder. Det är ganska enkelt att ge sig ut på en träningsrunda eller åka och handla samtidigt som städpersonalen gör jobbet. På så sätt slipper du vara hemma medan städningen pågår och kommer direkt hem till en bostad där bakterier och virus har avlägsnats effektivt.

 

Det är bra för hela familjen och även städpersonalen slipper utsättas för onödiga smittorisker, förutsatt att de arbetar på ett tryggt sätt själva.

 

3 Sep 2020