Tekniska nyheter inom markisbranschen

Randig duk med volang – det är det man i första hand tänker på när det handlar om markiser. Men det kanske är dags att få den bilden ur huvudet – det händer mycket inom markisbranschen och det är många nya trender som kommer. Innovationslusten är stor i markisbrancshen och markiser tål mer för varje år som går. 

Raka linjer och grått – det är det som gäller när det handlar om markiser idag, men det kommer allt mer design inom området. Trenden just nu är i alla fall otvetydig – det är enfärgat och raka kappor som gäller. Vilken färg som man väljer på markisen är självklart ett personligt val i slutändan, men det är de grå nyanserna som dominerar just nu, inte minst på Lidingö och övriga Stockholms skärgård. På västkusten är de blåa färgerna fortfarande populära, ser vackert ut i regniga götet.  I Skåne är det vanligt att husägare väljer jordiga färger, som exempelvis nougat och offwhite. Passar bra i det vackra ljuset på Österlen och i det vackra böljande jordbrukslandskapet.

Bleks av solljuset

Ett problem med markiser är att de ofta bleks av solljusets UV-strålar, detta gäller dock oftast markiser av sämre kvalitet. Avgörande för hur färgen håller är markisens färgäkthet, som det är viktigt att kolla upp före köpet. Fråga försäljaren!

Färgäkthet går ibland under benämningen ljushärdighet eller beständighet mot blekning. Skalan går mellan ett och åtta. Vi rekommenderar att du väljer en markis med en färgäkthet på sju eller åtta. Då finns det ingen anledning till oro över att markisen kommer att blekas. Även mörka färger, som mörkt grön eller djupblå, håller länge med en så hög färgäkthet. Spm sagt, utvecklingen går framåt och dagens markiser med sol- och vindautomatik är mycket tåliga. 

 

Sköt underhållet

Oavsett vilken färg du väljer så är det av största vikt att sköta underhållet av markisen enligt de rekommendationer som medföljer vid köpet. Rådgör med försäljaren hur underhåller bör gå till. Markisdukar är ofta mögelimpregnerade och teflonbehandlade för att avvisa vatten, och därför krävs inget jättekrävande underhåll. Men markisen bör i alla fall spolas en eller två gånger om året så att man får bort den värsta smutsen. Har man en markis med volang så bör man ta in den på hösten, annars kan den lika bra hänga ute under vintern.

 

Fem råd inför markisköpet:

3 Oct 2017