Vill du bli managementkonsult i Stockholm?

Att vara managementkonsult i Stockholm innebär att man rör sig oberoende på en dynamisk marknad. I Stockholm finns många företag som verkar på en internationell toppnivå och att få en inblick i och en chans att påverka hur dessa företag opererar är såklart en önskedröm för många. Tycker du det är spännande med ledningsarbete och är redo att jobba hårt och lära dig allt om ledningssystem och omorganisationer, bör du försöka dig på en karriär som managementkonsult.

Utbildning och bakgrund

En bra väg till ett managementkonsultjobb är att gå handelshögskolan. Många konsultföretag i Stockholm rekryterar konsulterar direkt från skolan, och det är inte ovanligt att man redan som student kan få börja jobba extra och få erbjudanden. Konsultföretagen ä ständigt på jakt efter nya förmågor och egenskaper som prioriteras är hårt arbete och god analysförmåga. Att börja som juniorkonsult i ett konsultföretag. Detta kommer – om du jobbar hårt och gör bra ifrån dig -– att leda till att du kan stiga i graderna inom företaget och så småningom ha jobbat dig fram till en position som senior managementkonsult. Vid det här laget har du uppfyllt de kriterier som behövs för att bli auktoriserad av branschorganisationen SMK, Sveriges Managementkonsulter, och kan ta dig an stora och viktiga uppdrag.

Egen firma

Man måste inte ha egen firma som managementkonsult, men vill du tjäna mycket pengar så är det den bästa lösningen. Att driva en egen firma ställer dock andra krav på dig utöver själva konsultandet. Det gäller att vara ekonomiskt sinnad, tänka framåt och dessutom ha förmågan att sälja dig själv och skaffa nya kunder. Arbetet med att skaffa nya uppdrag pågår hela tiden.

Att jobba genom en konsultfirma kan passa bättre. Då behöver du inte tänka på att skaffa nya uppdrag utan kan koncentrera dig helt och håller på uppdraget du har för handen. Du har även hjälp och stöd av företaget och medarbetarna samt en tryggad inkomst inklusive semester. Inom konsultbranschen är det inte heller ovanligt med bonusar och resor till anställda som jobbat bra.

Skaffa uppdrag

Har man jobbat länge som konsult och har ett bra rykte brukar det inte vara något problem med att skaffa uppdrag om du startar eget, du har ett gott varumärke och har många rekommendationer i ryggen. Är du däremot inte så erfaren i branschen gäller det verkligen att du kan tala för dig och visa att du har den kompetens som företagen behöver. Gå på många möten och sätt ihop ett bra presentationsmaterial. Se till att du har goda referenser från tidigare kunder och eventuella arbetsgivare.

Du kan också kontakta en konsultmäklare. En konsultmäklare är ett företag som specialiserat sig på att para ihop managementkonsulter och företag med behov av tillfällig ledningskompetens. De jobbar åt båda håll, dvs hjälper både konsulter och företag att hitta varandra. Andra jobbnätverk som till exempel LinkedIn är också värda att prova.

Planera noga

När man har egen firma gäller det att tänka på att det du drar in ska räcka över hela året. Du måste tänka på att du ska kunna ha semester och att det kommer att komma månader då du inte har så mycket jobb. Försök därför att alltid lägga undan när du haft en bra månad och gör en uppskattning på hur mycket du kommer att kunna dra in. Över sommaren dör branschen och du kommer inte att kunna dra in några pengar överhuvudtaget. Då gäller det att du har lagt undan pengar tidigare. Vill du slippa den våndan rekommenderar vi att du i stället söker en anställning hos ett stort konsultföretag, som förser dig med jobb och trygghet i form av semester och andra förmåner. 

5 Jan 2018