Snabb miljöutvecklingen i förpackningsbranschen

 

Alla som någon gång varit på återvinningsstation vet hur mycket förpackningar och emballage som förbrukas i Sverige. Efter en långhelg som jul eller nyår ska det mycket till för att man ska få ner mjölkpaketen och glasslådorna i de gröna containrarna. Förpackningsbranschen producerar en enorm mängd enheter varje dag och förbrukar därför mycket av jordens resurser.


Med detta i åtanke är det allt viktigare att använda förnybara, återbrukningsbara och miljövänliga förpackningsprodukter. Men vad händer egentligen på det området? Hur set innovationstakten ut? Om det inte uppfinns några nya material för förpackningar och emballage så är det svårt för konsumenten att göra något.


Svaret på frågan ovan är att de faktiskt händer en del, utvecklingen går framåt på ett sätt som lovar gott för framtiden. De farligaste miljöbovarna bland plastförpackningarna är redan på väg att ersättas av mer miljövänliga varianter och mer är på gång.

 

Grön plast på uppgång

 

Grön plast är en nyhet som gör stora framsteg inom branschen. Här finns det flera varianter, en av de intressantaste är en sorts miljövänlig plast som framställs till minst 85 procent av sockerrör. Detta gör att behovet av fossila material i plasten minskar, något som är största vikt för att minska växthuseffekten. Denna typ av klimatvänlig plast har dessutom utvecklats så mycket så att den är i klass med traditionell plast. Detta material passar utmärkt till att exempelvis förpacka frukt, grönsaker och godis.


En annan typ av förpackningsmaterial som har framtiden för sig när det handlar om miljövänlighet är papper. Det finns idag flera typer av förpackningar som tillverkas av pappersspill. Dessa förpackningar är gjorda av minst 80 procent återvunnet material, något som minskar klimatpåverkan på ett dramatiskt sätt. Denna form av material fungerar bra till olika sorters livsmedel, bland annat flera stora matvarukedjor börjat använda detta gröna papper till sina godispåsar.


Mjölk kan ersätta olja


Sist ska vi uppmärksamma den kanske mest spännande nyheten när det gäller miljövänliga material till förpackningar och emballage. Forskare i USA har efter åratal av hårt arbete fått fram ett nytt material som ser ut som plast men som kan ätas upp efter användningen.


Hur går då detta till? Förpackningarna är tillverkade av kasein (mjölkprotein) och tas därmed direkt från naturen innan det återvänder till kretsloppet. Detta material kan helt ersätta plastförpackningar och är dessutom ungefär 500 gånger bättre på att hålla ut syre. Detta gör innehållet håller längre och man behöver kasta bort mindre mat på grund av passerat bäst före-datum.


Vanlig plast är baserade på råolja och bryts inte ner i första taget, därför är dessa mjölkbaserade förpackningar att föredra ut miljösynpunkt. Denna produkt är dock så pass ny att den inte har hunnit komma ut på marknaden, men den har redan presenterats på flera mässor till entusiastiska tillrop.
Mer om miljövänliga innovationer kan du läsa om hos Vinnova.

22 Sep 2016